Czym jest tahini?

W sklepach ze zdrową żywnością, a także w większych supermarketach znajdziemy na półkach, taki produkt jak pasta sezamowa, nazywana również tahini. Niektórzy z pewnością dobrze tę nazwę znają a inni być może jeszcze się z nią nie spotkali. Dla tych, którzy nie mieli okazji jej posmakować i nie wiedzą co z niej można wyczarować, kilka słów wyjaśnienia.

O zastosowaniu pasty sezamowej

pasta sezamowa tahiniNieco bardziej orientalne wpływy z coraz większą mocą docierają na nasze stoły. Trzeba przyznać, że polska kuchnia może bywać nieco monotonna, dlatego też często początkowo nieufnie lecz z coraz większym zainteresowaniem sięgamy po nieznane nam dotąd produkty i potrawy. Jednym z takich właśnie składników jest pasta sezamowa, czyli tahini. Często można usłyszeć również wersję – tahina. Wszystkie z nich oznaczają to samo, czyli zmielone bardzo dokładnie ziarna sezamu. Jak pewnie większość wie, sezam ma w sobie bardzo dużo korzystnych dla zdrowia olejów, dlatego też po zmieleniu zmienia się on w płynną masę. Warunkiem powodzenia w stworzeniu tahini jest jednak długotrwałe mielenie i bardzo, bardzo dokładne. Niektórzy to stworzenia pasty sezamowej dodają jeszcze inny olej, ale nie tak to powinno się robić. A co tak właściwie uzyskamy dzięki niej? Otóż pasta sezamowa tahini najczęściej wykorzystywana jest do przyrządzania hummusu, czyli inaczej pasty z ciecierzycy czy do dodawana jest jako składnik sosów sałatkowych.

Jak łatwo się domyślić, zastosowań tahini jest naprawdę wiele. Wystarczy tylko nieco ruszyć głową. Możemy dzięki niej na przykład przyrządzić domowej roboty chałwę, która wypełniona będzie dobrymi dla zdrowia dodatkami. Trzeba jednak wziąć pod uwagę przy spożywaniu takiego posiłku, że pasta sezamowa jest sama w sobie bardzo kaloryczna.