Sól himalajska a sól kamienna

Każdy wie, czym jest sól. Nie jest tajemnicą, że jest wydobywana w kopalniach, nie jest też sekretem, że używamy jej od wieków. Lecz dopiero teraz zaczynamy się dowiadywać o różnych formach, jakie może przyjąć – sól kamienna, himalajska, morska i jodowana. Nie sposób nie zastanawiać się, która z nich jest najlepsza.

Różnice między solą himalajską a kamienną

sól himalajska sklepSkupie się na tych dwóch rodzajach, gdyż obie wydobywane są w kopalniach, więc pozornych różnic między nimi powinno być najmniej. Pierwszą najbardziej rzucającą się w oczy jest kolor. Zwykła sól kamienna jest koloru białego, natomiast jej himalajski odpowiednik ma kolor zbliżony do łososiowego. Przybiera ten kolor dzięki całej gamie różnych pierwiastków, które towarzyszą klasycznemu NaCl. Pierwiastki te są przyswajalne dla naszego organizmu, więc sól himalajska jest dzięki nim zdrowsza. Różnią się też budową – sól himalajska ma strukturę kryształu, gdzie sól kamienna ma strukturę – jak sama nazwa wskazuje – kamienia. Przez tą budowę himalajski odpowiednik ma lepszą rozpuszczalność i jest lepiej wchłanialna przez nasz organizm. Jako moje osobiste spostrzeżenie dodam że sól himalajska jest odrobinę delikatniejsza w smaku, więc przy jej użyciu „zupa nie będzie za słona”. Sól kamienna nie jest również zła – jest o niebo lepsza niż zwykła kuchenna, którą dostaniemy wszędzie – lecz struktura i budowa jej różowego odpowiednika wydaje się być po prostu lepiej do nas przystosowana. Jednym z popularniejszych składników w dzisiejszych kuchniach jest sól himalajska sklep posiadający ją w swojej ofercie można znaleźć już praktycznie na każdym kroku.

Takie są właśnie różnice między tymi dwoma solami. Jak wiadomo, we wszystkim powinniśmy zachować umiar – w dużych ilościach nawet sól himalajska może być niezdrowa. Dlatego następnym razem gdy przyjdzie czas na kupno soli – wiemy, jakich kryteriów wyboru użyć.