Zdrowe ciastka jaglane

 

Proso jest jednym z najstarszych zbóż, które było uprawiane już wiele wieków temu. Jest uznawane za jedno z najzdrowszych, więc wprowadzenie go do diety jest niemalże konieczne. Najlepiej w formie kaszy, mąki lub płatków jaglanych.

Do czego się wykorzystuje płatki jaglane?

ciastka z płatków jaglanychW sklepach spożywczych możemy znaleźć kaszę jaglaną w formie małych, żółtych kuleczek, mąkę jaglaną o lekko żółtawym kolorze i płatki jaglane. Wszystkie te produkty pochodzą z prosa i mają bardzo dużo witamin i minerałów, które są niezbędne dla naszego organizmu. Kasza świetnie smakuje jako dodatek do mięs lub można ją jeść na słodko z owocami. Natomiast mąka i płatki najlepiej pasują do wszelkich wypieków. Bardzo popularne są ciastka z płatków jaglanych, które w swoim składzie nie mają mąki. Można je dostać w wersji dla wegan bez jajek lub klasycznej. W ciastkach jaglanych poza płatkami jaglanymi, znajdziemy jajko, masło lub olej kokosowy, trochę miodu lub innego środka słodzącego i odrobinę proszku do pieczenia. Płatki jaglane charakteryzują się dużą chrupkością, więc powstałe z nich ciastka będą kruche. Można w nich znaleźć także wiórki kokosowe, ziarna sezamu czy pestki dyni i słonecznika. Jeżeli będziemy je samodzielnie przygotowywać, to można do nich dodać każdy składnik, bo płatki jaglane mają neutralny smak i świetnie się komponują z innymi składnikami. Są one bardzo pożywne i lekkie, ponieważ nie zawierają wiele kalorii. Mogą je spożywać dzieci, dorośli czy osoby na diecie. Będą świetną przekąską.

Wybierając sklepowe ciastka, warto sprawdzać ich składy, ponieważ często na sto gramów, połowa stanowi cukier lub co gorsza syrop glukozowo – fruktozowy. Słodycze mogą być zdrowe, ale trzeba je świadomie wybierać lub samodzielnie przygotowywać w domu.